Την ίδια στιγμή που η οικονομία καταρρέει οι σοσιαλφασίστες του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν την υπονόμευση της παραγωγής.
Η μεταλλοβιομηχανία Spider στα Γιάννενα το Δεκέμβριο του 2015 κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Η μεταλλοβιομηχανία στο παρελθόν είχε αναλάβει την παραγωγή για λογαριασμό των Eλληνικών Eνόπλων Δυνάμεων των μεταλλικών μερών οχημάτων Mercedes και προμήθευε πολλούς δήμους της χώρας ή οργανισμούς του Δημοσίου με τους γνωστούς πράσινους κάδους απορριμμάτων καθώς και με απορριμματοφόρα φτάνοντας να κατέχει ποσοστό πάνω από το 60% της αγοράς.
Την ίδια στιγμή που η οικονομία καταρρέει οι σοσιαλφασίστες του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν την υπονόμευση της παραγωγής.
Η μεταλλοβιομηχανία Spider στα Γιάννενα το Δεκέμβριο του 2015 κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Η μεταλλοβιομηχανία στο παρελθόν είχε αναλάβει την παραγωγή για λογαριασμό των Eλληνικών Eνόπλων Δυνάμεων των μεταλλικών μερών οχημάτων Mercedes και προμήθευε πολλούς δήμους της χώρας ή οργανισμούς του Δημοσίου με τους γνωστούς πράσινους κάδους απορριμμάτων καθώς και με απορριμματοφόρα φτάνοντας να κατέχει ποσοστό πάνω από το 60% της αγοράς.“H εκτόξευση του βιομηχανικού κόστους, η αδυναμία πρόσβασης σε νέα κεφάλαια, αλλά και το “φέσι” του Δημοσίου, όταν άρχισαν να εκδηλώνονται έντονα τα οικονομικά προβλήματα πολλών Δήμων, ήταν βασικές αιτίες για την “ασφυξία” στα ταμεία της” (www.dealnews.gr,1-10). Πριν από λίγο καιρό η Περιφέρεια Ηπείρου και τοπικοί φορείς έκριναν ότι έπρεπε να ανασταλεί προσωρινά η εκδίκαση του πλειστηριασμού της βιομηχανίας προκειμένου να εκπονηθεί ένα πλάνο επαναλειτουργίας. Mέχρι τώρα παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Έτσι η βιομηχανία παραμένει εγκλωβισμένη και μαζί της οι εργαζόμενοι που ούτε δουλεύουν για να πληρώνονται, ούτε στο ταμείο ανεργίας μπορούν να μπουν γιατί η εταιρία δεν έχει τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης.
Tέσσερα χρόνια παραμένουν καταχωνιασμένα στο συρτάρι τα σχέδια για την δημιουργία ενός μεγάλου εργοστασίου παραγωγής οικολογικών απορρυπαντικών. Tο έργο, όμως, εξακολουθεί να βρίσκεται στα “χαρτιά”, παρότι η εταιρεία ίδρυσε θυγατρική στην Eλλάδα (2013), νοίκιασε γραφεία σε μεγάλο κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας και τοποθέτησε τα προϊόντα της στα ράφια ελληνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ. “Πρόκειται για την δημιουργία μιας Eυρωπαϊκής Mονάδας Παραγωγής δημοφιλών “πράσινων” απορρυπαντικών (με στόχο την διοχέτευση τους στις αγορές Eυρώπης, Mέσης Aνατολής και Aφρικής)” (www.dealnews.gr, 1-10).
Δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ βαθειά για να καταλάβει κανείς τι πολιτικό καπνό φουμάρουν αυτοί που διώξαν τη δυτική επιχείρηση και αγκάλιασαν αυτή του Μελισσανίδη. Μια δυτική εταιρεία έφυγε, αυτή ενός ρωσόφιλου έρχεται! Αν το εργοστάσιο κατασκευάζονταν από κάποιο μη κομπραδόρο ντόπιο ή δυτικό αστό οι ψευτοοικολόγοι θα έκαναν μια διαδήλωση την ημέρα.. Είναι και αυτή μια ακόμη απόδειξη του πόσο στημένη και σε διατεταγμένη υπηρεσία από τη ρώσικη πολιτική είναι η ηγεσία αυτών των κινημάτων.
Η αποβιομηχάνιση συνεχίζεται, η ανεργία αυξάνει
Η πολιτική των ρωσόδουλων σαμποταριστών συνεχίζει να διώχνει βιομηχανίες από τη χώρα δημιουργώντας νέες στρατιές ανέργων και καταστρέφοντας τον παραγωγικό της ιστό. Τρεις εταιρείες τις τελευταίες μέρες αποχωρούν από το ελληνικό χρηματιστήριο. Είναι η Kleeman που κατασκευάζει ασανσέρ και τα Ελληνικά Καλώδια με τη Σωληνουργία Κορίνθου που συγχωνεύονται με εταιρεία που έχει έδρα στο εξωτερικό. Παρόλο που η παραγωγή τους συνεχίζεται στην Ελλάδα, εντούτοις η μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό σημαίνει ότι αυτές θα πληρώνουν φόρους στην έδρα τους, δηλαδή το κράτος θα χάνει αυτούς τους φόρους. Κοινό χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις εταιρείες εξάγουν περί το 70-90% της παραγωγής τους.
Στον ίδιο δρόμο, μετά το κλείσιμο του εργοστασίου της και την αποχώρηση της ΦΑΓΕ από την αγορά του γάλακτος, και η FrieslandCampina, γνωστή σαν ΝΟΥΝΟΥ, κλείνει το εργοστάσιο της στην Πάτρα και αποχωρεί και αυτή από την ίδια ελληνική αγορά. Το πιο σημαντικό πρόβλημα που έφεραν στην επιφάνεια οι τελευταίες εξελίξεις είναι το υψηλό κόστος παραγωγής που επιβαρύνει παραγωγούς και βιομηχανίες. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς “Με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και της ενέργειας, η παραγωγή και διάθεση γάλακτος, όπως επισημαίνουν άνθρωποι του χώρου έχει καταστεί “ακριβό σπορ”, ενώ ειδικά για το φρέσκο, είναι σχεδόν απαγορευτική” (www.fimes.gr, 25-9). Αυτή η αποβιομηχάνιση και μάλιστα η τόσο κρίσιμη αφού είναι σχετική με την αγροτική οικονομία, δε μπορεί παρά να έχει τεράστιες επιπτώσεις στους παραγωγούς της πρώτης ύλης αυτής της βιομηχανίας. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, και της ΕΒΟΛ, Πρίντζου: “Ο αγροτικός κόσμος, αγρότες και κτηνοτρόφοι καταρρέουν. Οι αγρότες ζουν με ανασφάλεια, δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους, δεν μπορούν να παράγουν και να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την κρίση. Δεν μπορούν να μείνουν στα χωριά τους, δεν έχουν ρευστότητα για να σπείρουν τα χωράφια τους και να ταΐσουν τα ζώα τους. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική για το αύριο” (στο ίδιο).
Όλη αυτή η συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση δεν μπορεί παρά να έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας. Με βάση τα στοιχεία που “Προ ημερών ανακοινώθηκαν διπλά στοιχεία για την αύξηση των απολύσεων και στον αριθμό των ανέργων τον Αύγουστο. Ρεκόρ 15ετίας σε απώλεια θέσεων εργασίας τον Αύγουστο σύμφωνα με τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” (οι αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας ήταν κατά 16.128 περισσότερες από τις προσλήψεις). Κατά 27.500 αυξήθηκαν οι άνεργοι τον Αύγουστο σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ (2,3%)” (www.capital.gr, 30-9).